top of page

Neka svi igraju

da nogometu, ne politici

Izvršni sažetak:

Duga kao simbol zajednice lezbijskih, homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba, ne pripada na opremu nogometaša niti na nogometni teren.

 

Na međunarodnim nogometnim utakmicama, Sjedinjene Američke Države i Republika Irska zatražili su od igrača da na svojim dresovima nose LGBT dugu. Engleska je zatražila od igrača da na svojim kopačkama nose vezice u bojama LGBT duge. Neke momčadi zahtijevaju od kapetana da nose kapetansku traku u bojama LGBT duge. Neki su, pak, postavili LGBT dugu na kutne zastavice.

 

LGBT duga je politički simbol. Prema Pravilima nogometne igre Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB): „Na opremi se ne smiju prikazivati bilo kakvi politički, vjerski ili osobni slogani, izjave ili slike‟ (pravilo 04.5). FIFA-in pravilnik o opremi dodaje i da to uključuje zabranu bilo kakvog „političkog ili usporedivog simbola‟ (članak 8.3). FIFA mora provoditi svoja vlastita pravila.

 

Ne slažu se svi s idejama koje zastupa LGBT duga. Igrači koji su odbili nositi LGBT dugu na međunarodnim i ligaškim utakmicama bili su uznemiravani i riskiraju nepovoljan položaj u ostvarenju karijere.

 

FIFA i IFAB odgovorni su osigurati da se igrači ocjenjuju prema njihovim nogometnim vještinama, a ne po njihovim političkim ili vjerskim stavovima. Nitko ne bi trebao nositi politički simbol s kojim se ne slažu.

Među onima koji se ne slažu s politikom koju predstavlja LGBT duga su i neki vjernici, kao i oni koji se protive prijetnji koju transrodnost predstavlja nogometu za djevojčice i žene. Ovi pojedinci i ostali ne bi trebali biti isključeni iz nogometa samo zato što imaju mišljenja koja su u suprotnosti sa zastupnicima LGBT zajednice i obrnuto.

FIFA i IFAB moraju jamčiti da su svi dobrodošli.

POTREBNE MJERE

1

FIFA

Ukoriti timove koji postavljaju političke simbole kako bi uključili LGBT dugu na bilo koji dio osnovne opreme, zaštitne opreme ili kapetansku traku.

2

FIFA

Podržati pravednost i socijalnu uključenost.

 

(Vidi cjelovito izvješće, „Pet preporuka za osiguranje da su svi dobrodošli‟ / „Five Recommendations to Assure All Are Welcome.‟)

3

IFAB

Revidirati Pravila nogometne igre kako bi se isključili politički simboli na korner zastavicama, svoj ostaloj opremi na terenu i tehničkim prostorima, te na samom terenu i u njegovoj neposrednoj okolini.

(Vidi raspravu o pravilima 01.8 i 01.13 u cjelovitom izvješću.)

FIFA CitGO graphic (2).png

#nogometnepolitika

Na opremi se ne smiju prikazivati bilo kakvi politički, vjerski ili osobni slogani, izjave ili slike.‟ 

IFAB, Pravilima nogometne, 

pravilo 04.5

cjelovito izvješće na engleskom jeziku

#LetAllPlay

Fifa-Front-Cover_31Dec.jpg

Kopačke, uniforme i kutne zastavice namijenjene su nogometu, a ne politici.

ACTION!

 

 

Contact these Members of FIFA's DISCIPLINARY COMMITTEE.

 

Tell their FIFA representatives to uphold the Laws of the Game.

Zavežite vezice za pobjedu, a ne za politiku.

bottom of page