top of page

Engedj mindenkit játszani

Igen a focira, nem a politikára

Vezetői Összefogla:

A leszbikus, meleg, biszexuális, transzgender (LGBT) szivárvány nem a labdarúgó felszerelés része, és nem a focipálya tartozéka.

 

Nemzetközi labdarúgó mérkőzéseken, az Egyesült Államok és az Írország játékosainak mezén kötelező az LGBT szivárvány feltüntetése. Anglia megköveteli a játékosaitól, hogy LGBT szivárványt hordjanak a cipőfűzőiken és a stopliukon. Néhány csapatnál pedig, kötelező a szivárványos kapitányi karszalag, miközben más együttesek a szögletzászlót díszítik LGBT szivárvánnyal.

 

Az LGBT szivárvány egy politikai szimbólum. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete kimondja, hogy: “A felszerelés nem tartalmazhat politikai, vallási vagy személyes szlogent, állítást vagy képet” (04.5). A FIFA felszerelésről szóló szabályozása hozzáteszi, hogy ez a tiltás magábanfoglal minden “politikai vagy ehhez hasonló jelképet” (8.3). A FIFA-nak saját szabályait kell érvényesítenie.

 

Nem ért mindenki egyet az LGBT szivárvány által képviselt célokkal. Azok a játékosok, akik megtagadták az LGBT szivárvány viselését egy nemzetközi vagy bajnoki mérkőzésen, üldözésnek vannak kitéve, ráadásul ez hátrányos helyzetbe hozta futballkarrierjüket.

 

A FIFA és az IFAB felelősséggel tartozik azért, hogy biztosítsa a játékosokat arról, hogy kizárólag a játékhoz való tehetségük, nem pedig politikai és vallási nézeteik alapján kerülnek megítélésre. Senki sem kötelezhető arra, hogy olyan politikai jelképet viseljen, amivel nem ért egyet.

 

Az LGBT szivárvány által képviselt politikai célokat ellenzők közé tartoznak a hívők, ahogy azok a személyek is, akik úgy látják, hogy a transgenderizmus veszélyt jelent a labdarúgást gyakorló nőkre és lányokra. Ezeket a személyeket és másokat sem szabad kizárni a labdarúgásból, csak azért, mert olyan nézeteket vallanak, amelyek szemben állnak az LGBT lobbi képviselőinek akaratával.  

 

A FIFA-nak és az IFAB-nak garantálnia kell, hogy mindenkit szívesen lát.

Szükséges akciók

1

FIFA

Rendreutasítani azokat a csapatokat, amelyek politikai szimbólumokat - köztük LGBT szivárványt - helyeznek el a felszerelésükön.

2

FIFA

Támogatni az igazságosság elvét.

(See “Five Recommendations to Assure All Are Welcome” in the full report.​)

3

IFAB

Elvégezni a Szabálykönyv felülvizsgálatát, hogy a politikai szimbólumok fogalma kiterjedjen a szögletzászlókra, a teljes pályát érintő felszerelésre, és annak közvetlen környezetére is.

 

(See discussion of Law 01.8 and 01.13 in the full report.)

#focinempolitika

“A felszerelés nem tartalmazhat politikai, vallási vagy személyes szlogent, állítást vagy képet.”

IFAB, Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete, 04. 5

el a teljes jelentést angol nyelven

#LetAllPlay

Fifa-Front-Cover_31Dec.jpg

Cipőfűzők, mezek és a szögletzászlók a fociért vannak, nem a politikáért.

A cipőfűződed a győzelemért kösd meg, ne politikai célokért.

bottom of page